Kochani!
Znowu poroniłam, tym razem to wczesna ciąża 9tc, od razu przed zabiegiem powiedziałam, że chce dziecko z powrotem, kazali napisać w mojej karcie kilka słów, czekam zatem na wynik histop i Dzidziusia, lekarza zapytałam o macierzyński, powiedział,ze nie przysługuje mi, wiec na pochówku chciałam wszystko zakończyć, pozwolono pochować moja maleńką dzidzię w miejscu pochówku siostrzyczki która odeszła pół roku temu w 21 tc.
pytanie jest takie czy starać sie o akt zgonu, urodzenie jakieś odszkodowanie mi sie nalezy, czy zwrot za pochówek? ale ja za niego nie płacę nic. jestem skołowana, zależało mi jedynie na tym by godnie dziecko pochować jeszcze tyko ksiedza musze załatwić.
poroniłam i co dalej?
Strona: 1
| Autor | Post |
|---|---|
|
#0 Mon Jul 19, 2010 2:08 am
|
|
|
Member
Listy: 3
|
|
|
#1 Mon Jul 19, 2010 9:36 pm
|
|
|
Moderator
Listy: 100
|
lekarz nie jest specjalistą od spraw prawnych. Dlaczego miałby ci macierzyński nie przysługiwać? pracujesz, prawda? Normalny urlop macierzyński by ci przysługiwał, więc i ten skrócony także.
Do pochówku potrzebna Karta Zgonu, powinnaś dostać ją ze szpitala. Pieniądze na pogrzeb tak jak przy każdym innym zgonie, szczegółów nie znam, bo ja dziecka nie chowałam. Natomiast i urlop macierzyński (8 tygodni) wykorzystalam i odszkodowanie z PZU dostałam. Do jednego i drugiego był mi potrzebny Akt Urodzenia z adnotacją o tym, że dziecko zostało martwo urodzone (aktu zgonu się nie wystawia, tylko urodzenia z tą adnotacją właśnie), więc to w USC powinnaś jednak postarać się załatwić. _______________ Nadzieja 14.05.2010, 8tc Cieszyłam się macierzyństwem przez 16 dni... |
|
#2 Sun Jul 25, 2010 1:04 pm
|
|
|
Member
Listy: 39
|
4ania
Bardzo mi przykro,że straciłaś swoje maleństwo. Ja straciłam swoje w 11tc ale to przecież nie jest ważne ponieważ w przepisach prawa jest wyraźny zapis "bez względu na czas trwania ciąży". Ja zarejestrowałam swoje dziecko w USC ( nie bez problemów oczywiście głupie baby musiały się powytrząsać nad nami- pisałam skargę) pochowałam godnie dostałam zasiłek pogrzebowy z ZUS- u i jestem na urlopie macierzyńskim.W zakładzie pracy nie miałam żadnego problemu. Lekarz nie jest od tego aby wydawał opinie prawne on jest od tego aby dał Ci wszystkie dokumenty żebyś mogła zarejestrować dziecko i godnie pochować. Walcz o swoje dziewczyno trzymam kciuki. _______________ Mama Moniki 1988, Mateusza 1994, Michała 2002 aniołka Julki +31.05.2010 |
|
#3 Fri Jul 30, 2010 8:53 pm
|
|
|
Moderator
Listy: 2907
|
4ania,
jak juz masz akt urodzenia dziecka, to mozesz sie starac o urlop macierzynski. Przysluguje Ci 8 tygodni. W pracy nalezy zlozyc podanie, przedstawic akt urodzenia dziecka plus ewentualnie oswiadczenie matki, ktore to bylo dziecko. Zajrzyj do "Prawo w pigulce". monika _______________ Monika - mama Pawła (2002), Ani (+8tc, III 2004), Kuby (+11tc, VI 2004), Julii (2005), Piotra (2007) i Hani (2009) |
|
#4 Fri Jul 30, 2010 9:18 pm
|
|
|
Member
Listy: 549
|
Gdy ja stracilam synka w 20tc lekarz też powiedział, że mi się żaden urlop nie należy bo ja nie urodziłam tylko poroniłam. Na szczęście on nie jest wyrocznią i nie zna się na prawie. Uparlam się na akt martwego urodzenia i go dostałam. Ja też synka pochowalam w tym samym grobie co córeczkę, także koszt był niższy mimo wszystko dostałam zasiłek pogrzebowy, odszkodowanie z PZU i 8tygodni macierzyńskiego.
|
|
#5 Sat Aug 07, 2010 1:47 pm
|
|
|
Moderator
Listy: 2907
|
4ania,
i jak z Twoim urlopem macierzynskim, zlozylas w pracy podanie? Monika _______________ Monika - mama Pawła (2002), Ani (+8tc, III 2004), Kuby (+11tc, VI 2004), Julii (2005), Piotra (2007) i Hani (2009) |
Strona: 1
Kontakt
15.10
Forum